Beef bourguignon er tradisjonell fransk husmannskost, men har med tiden blitt opphøyet til haute cuisine. Julia Child, den kjente amerikanske TV-kokken, skriver i sin bok; Mastering the Art of French Cooking ”Carefully done, and perfectly flavored, it is certainly one of the most delicious beef dishes concocted by man”.
Så delicious at det lønner seg å lage en stor porsjon slik at man har til middag i to dager. For det er jo slik med denne type retter, de blir bare enda bedre dagen etter.

6 personer

1-1/5 kg oksekjøtt (høyrygg eller bog)
150 gr bacon eller lettsaltet sideflesk
1 nett charlott- eller delikatesseløk
2 gulrøtter
3 hvitløksfed
2-300 gr champignon
½ l rødvin
3 dl kjøttkraft (fond)
2 ss cognac (kan sløyfes)
2 ss tomatpuré
2 ss hvetemel
Salt og pepper
Timian
Laubærblad

  • Kjøttet renskjæres og kuttes i terninger. Løk og hvitløk renses. Gulrøttene skjæres i terninger. Soppen deles i jevne biter
  • Ha hvetemel, 2 ts salt og pepper i en pose
  • Tilsett kjøttet og rist slik at alle bitene får et tynt lag med blandingen
  • Brun kjøttet i olje eller smør på høy varme i en gryte
  • Senk varmen og tilsett rødvin, en kvast timian, laubærblad, tomatpuré og kraft/buljong
  • Legg på lokk og la det hele småkoke i 2 1/2-3 timer
  • Sprøstek bacon eller sideflesk og legg det til side. Stek soppen i baconfettet.
  • Stek gulrot og løk på middels varme i 10 minutter og tilsett hvitløk det siste minuttet. 
  • Ha alt i gryten og la det surre med i ca ½ time. Juster med salt og pepper om nødvendig.
  • Dryss over hakket persille ved servering

Server med hjemmelaget potetmos og godt brød. Bon appetit

 

 

Potetmos potetstappe

Potetmos potetstappe

Restemat

Gryterett med potetlokk

Annapoteter

Annapoteter