Du tenker kanskje at ostesmørbrød er litt småkjedelig. Vel, tenk om igjen. En av verdens mest kjente sandwicher finnes i dag over hele Frankrike og også ellers i verden. Croque Monsieur - som litt henslengt omtales som en Croque - finnes i nærmest like mange varianter som det finnes kokker. Vi skal tilbake til tidlig 1900-tallet hvor en parisisk café først hadde denne på menyen. Smak deg frem til din favoritt.

pr person

2 loffskiver
2 ss sennep
smør
2 skiver kokt eller røkt skinke
2 skiver gruyère eller emmentaler

  • Lag en sandwich hvor du smører begge skivene med sennep
  • Legg på skinke og rikelig med ost mellom skivene
  • Stek sandwichen på begge sider i smør til det blir gyllent og osten har smeltet. Alternativt stek under grill i stekeovenen.

Servér med en frisk salat!

Det finnes et utall varianter hvor Croque Madame kanskje er mest kjent. Da topper man smørbrødet med et speilegg.
Her er et utvalg: Croque provençal - med tomat, Croque auvergnat - med blåmuggost, Croque gagnet - med Gauda og franske pølser, Croque norvégien - med røkt laks, Croque tartiflette - med skivede poteter og Reblochon-ost, Croque bolognese - med kjøttdeig- og tomatsaus, Croque señor - med tomatsaus