Herlige smaker som gjør seg på det klassiske smørbrødbordet. Her er 10 suverene danske favoritter lekkert dandert på rugbrød. Servér smørbrødene med godt drikke. Davs du 🙂
Laksesalat på rugbrød
Varmrøkt- eller røkelaks eller ørret
1 tomat
Grønne erter
1/2 Purre
1 dl majones
En kvast dill
1/2 sitron
Ruccola eller babyspinat
Salt og pepper
- Bland sitron, finhakket purre og dill i majonesen
- Smak til med salt og pepper
- Skjær tomat og fisken i små terninger
- Tilsett dette samt ertene i majonesblandingen
- Anrett salaten på tynne skiver rugbrød med ruccola eller spinat
Dyrlægens morgenmad
Dette klassiske danske smørbrødet er en ren nytelse og et must på smørbrødbordet
Grov leverpostei
2 skiver spekepølse eller røkt skinke
Buljonggele
Løk
Karse
Sylteagurk eller pickels
- Anrett ingrediensene på rugbrød og nyt denne klassikeren
- Buljonggele fremstilles av kraft fra kjøtt, vilt, fugl og eller grønnsaker
- Har du god kraft tilsett gelatin og sett kaldt
- Geleen benyttes som garnityr både til middagsretter og på smørbrød. Eller lag Toro buljong-gele aspik.
Gourmet Kyllingsalat
Har du kylling til overs er dette den perfekte måten å bruke restene på. Hvis ikke stek opp kyllingfilet eller benytt ferdiggrillet kylling.
1 dl eddik
3 dl olivenolje (evt rapsolje)
Hakkede valnøtter
2 epler
4 kyllingefileer
1-2 ss dijon sennep
1-2 ss grov sennep
2 ss akacie honning
- Rør sammen eddik og olje til en tykk konsistens
- Tilsett sennep og honning
- Sett dressingen kaldt et par timer
- Smak så til igjen og juster dersom nødvendig
- Del kylling, epler i små terninger og hakk valnøttene
- Rør ingrediensene inn i dressingen
- Server på rugbrød
Roastbeef mad
Dette er nok en klassiker og her kan man variere tilbehør etter smak. Den klassiske varianten er som følger:
4 skiver roastbeef
Remulade
Ristet løk
Tomat
Salatblader
Salt og pepper
Frisk revet pepperrot
Lekkerbisken med skinke, egg og bacon
2 skiver skinke, kokt eller røkt
4 skiver løk
4 skiver bacon
Paprika
1 egg
Karse
Salt og pepper
- Skjær bacon i små biter og stek det på middels varme til det blir sprøtt
- Skjær skinke og løk i terninger og bland det sammen.
- Krydre med salt, pepper og paprika
- Speil egget i baconfettet. Legg det på smørbrødet og anrett med karse
Gunthers sildefavoritt
2 stykker kryddersild
2 egg
2 sylteagurker
1 ss kapers
1 eple
2 charlottløk
3 ss majones
1,5 dl cremefraiche
2 ts karry
Salt og Pepper
Potettartar med laks
Kokte poteter
Hvitvin
Eddik
1 skive røket laks
Store lakserogn, kaviar
Rødløk
Pepperrot
Bladbersille
- Kok potetene møre, men ikke helt ferdig i halvt hvitvin og halvt vann, litt eddik og salt.
- Avkjøl de helt, før de skjæres i små terninger
- Smør brødet og anrett potettataren som en pyramide på brødet.
- Dandér laksen som en spiral over potetene og avslutt med lakserogn på toppen.
- Pynt med hakket rødløk
Hjemmelaget pickles
300 gr grønnsaker f.eks. blomkål, småløk, paprika, selleri, pastinakk og gulrøtter
1 ¼ dl hvitvinsedikk
120 gr sukker
1/2 ss karry
1/2 ss gurkemeie
1½ ss dijonsennep
1½ ss søt sennep eller ravigotte saus
15 gram maisena og litt vann
Salt og pepper
- Skjær grønnsakene i små terninger
- Kok opp en kjele med vann
- Tilsett salt og kok grønnsakene i 1-2 minutter. La de så renne av i et dørslag
- Bland eddik, sukker, sennep, karry og gurkemeje i en kjele og varm opp – når det koker jevner du den med maisena blandet med litt vann
- Når laken tykner og blir blank tilsetter du grønnsakene i og lar de småkoke i ca 1 minutt
- Smak til med salt og pepper
- Hell over på helt rene glass og lukk glassene umiddelbart
Danske frikadeller med godt tilbehør
½ kg kalvekjøttdeig
½ kg svinekjøttdeig
3 egg
100 gr mel
1 stor løk
2½ dl farris
1 ts provencekrydder
1 ts salt og pepper
4 syltede rødbeter
- Rør farsen godt sammen. La den hvile en halvtime i kjøleskapet
- Form kjøttbollene og stek de i smør og olivenolje
- Dander lune kjøttboller, poteter og rødbeter på rugbrød