Herlige smaker som gjør seg på det klassiske smørbrødbordet. Her er 10 suverene danske favoritter lekkert dandert på rugbrød. Servér smørbrødene med godt drikke. Davs du 🙂

Laksesalat på rugbrød

Varmrøkt- eller røkelaks eller ørret
1 tomat
Grønne erter
1/2 Purre
1 dl majones
En kvast dill
1/2 sitron
Ruccola eller babyspinat
Salt og pepper 

  • Bland sitron, finhakket purre og dill i majonesen
  • Smak til med salt og pepper
  • Skjær tomat og fisken i små terninger
  • Tilsett dette samt ertene i majonesblandingen
  • Anrett salaten på tynne skiver rugbrød med ruccola eller spinat

Dyrlægens morgenmad

Dette klassiske danske smørbrødet er en ren nytelse og et must på smørbrødbordet

Grov leverpostei
2 skiver spekepølse eller røkt skinke
Buljonggele
Løk
Karse
Sylteagurk eller pickels 

  • Anrett ingrediensene på rugbrød og nyt denne klassikeren
  • Buljonggele fremstilles av kraft fra kjøtt, vilt, fugl og eller grønnsaker
  • Har du god kraft tilsett gelatin og sett kaldt
  • Geleen benyttes som garnityr både til middagsretter og på smørbrød. Eller lag Toro buljong-gele aspik.

Gourmet Kyllingsalat

Har du kylling til overs er dette den perfekte måten å bruke restene på. Hvis ikke stek opp kyllingfilet eller benytt ferdiggrillet kylling.

1 dl eddik
3 dl olivenolje (evt rapsolje)
Hakkede valnøtter
2 epler
4 kyllingefileer
1-2 ss dijon sennep
1-2 ss grov sennep
2 ss akacie honning 

  • Rør sammen eddik og olje til en tykk konsistens
  • Tilsett sennep og honning
  • Sett dressingen kaldt et par timer
  • Smak så til igjen og juster dersom nødvendig  
  • Del kylling, epler i små terninger og hakk valnøttene
  • Rør ingrediensene inn i dressingen
  • Server på rugbrød

 

Roastbeef mad

Dette er nok en klassiker og her kan man variere tilbehør etter smak. Den klassiske varianten er som følger:

4 skiver roastbeef
Remulade
Ristet løk
Tomat
Salatblader
Salt og pepper
Frisk revet pepperrot

Lekkerbisken med skinke, egg og bacon

2 skiver skinke, kokt eller røkt
4 skiver løk
4 skiver bacon
Paprika
1 egg
Karse
Salt og pepper

 

 

  • Skjær bacon i små biter og stek det på middels varme til det blir sprøtt
  • Skjær skinke og løk i terninger og bland det sammen.
  • Krydre med salt, pepper og paprika
  • Speil egget i baconfettet. Legg det på smørbrødet og anrett med karse 

Gunthers sildefavoritt

2 stykker kryddersild
2 egg
2 sylteagurker
1 ss kapers
1 eple
2 charlottløk
3 ss majones
1,5 dl cremefraiche
2 ts karry
Salt og Pepper

 

  • Kok eggene i 10-12 minutter og avkjøl i kaldt vann
  • Hakk egg, agurk og eple i små jevnstore terninger
  • Finhakk løken
  • Bland fyllet sammen med de resterende ingredienser
  • Smak til med salt og pepper og dander på rugbrød

 

Potettartar med laks

Kokte poteter
Hvitvin
Eddik
1 skive røket laks
Store lakserogn, kaviar
Rødløk
Pepperrot
Bladbersille

  • Kok potetene møre, men ikke helt ferdig i halvt hvitvin og halvt vann, litt eddik og salt.
  • Avkjøl de helt, før de skjæres i små terninger
  • Smør brødet og anrett potettataren som en pyramide på brødet.
  • Dandér laksen som en spiral over potetene og avslutt med lakserogn på toppen.
  • Pynt med hakket rødløk

Hjemmelaget pickles

300 gr grønnsaker f.eks. blomkål, småløk, paprika, selleri, pastinakk og gulrøtter
1 ¼ dl hvitvinsedikk
120 gr sukker
1/2 ss karry
1/2 ss gurkemeie
1½ ss dijonsennep
1½ ss søt sennep eller ravigotte saus
15 gram maisena og litt vann
Salt og pepper 

  • Skjær grønnsakene i små terninger
  • Kok opp en kjele med vann
  • Tilsett salt og kok grønnsakene i 1-2 minutter. La de så renne av i et dørslag
  • Bland eddik, sukker, sennep, karry og gurkemeje i en kjele og varm opp – når det koker jevner du den med maisena blandet med litt vann
  • Når laken tykner og blir blank tilsetter du grønnsakene i og lar de småkoke i ca 1 minutt
  • Smak til med salt og pepper
  • Hell over på helt rene glass og lukk glassene umiddelbart

 

Danske frikadeller med godt tilbehør

½ kg kalvekjøttdeig
½ kg svinekjøttdeig
3 egg
100 gr mel
1 stor løk
2½ dl farris
1 ts provencekrydder
1 ts salt og pepper
4 syltede rødbeter

 

 

  • Rør farsen godt sammen. La den hvile en halvtime i kjøleskapet
  • Form kjøttbollene og stek de i smør og olivenolje 
  • Dander lune kjøttboller, poteter og rødbeter på rugbrød 

 

Transelate »