Kan du tenke deg noe bedre enn nystekt brød? Eltefritt brød eller grytebrød er en grei måte å lage brød på som krever ganske liten innsats. Pass bare på å sette deigen kvelden før - det tar bare et par minutter. Resultatet er et lunt, saftig brød med sprø skorpe som smaker himmelsk.
200 gr hvetemel
100 gr sammalt hvetemel
100 gr havregryn
1/2 ts gjær
3 ts salt
1 ss sukker
4 dl lunkent vann
Urter - f.eks timian, karve, oregano, rosmarin (urter kan sløyfes)
Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle
Tilsett lunkent vann og rør godt sammen - deigen skal være litt klissete
Dekk bollen med plastfolie og sett til heving over natten (8-15 timer)
Ha deigen over på en melet flate og bruk en slikkepott/stekespade til å brette deigen noen gangen sammen med hvetemel
Legg bakebollen over deigen og la deigen heve i ca en halv time
Sett en jerngryte i ovnen og skru ovnen på 250 grader - Når ovnen er varm tar du ut kjelen og legger deigen forsiktig over i den varme gryten
Dekk gryten med lokk som tåler høy varme eller benytt aluminiumsfolie (dobbelt lag)
Sett gryten inn i ovnen igjen og stek brødet i 30 minutter på 250 grader
Senk varmen til 220 grader, fjern folien/lokket og stek i ytterligere 15 minutter
Avkjøl brødet på rist før du skjærer i det