Jeg slår et slag for for norske mattradisjoner med god gammeldags gul ertesuppe. Den er ikke bare supergodt, den lager seg nærmest selv og passer året rundt. Ertesuppe er ypperlig hyttemat og den egner seg også godt å fryse. Hell ertesuppen over på melkekartonger så har du raskt middag en dag hvor tiden er litt knapp.

8 personer

2 pk gule erter, la gjerne den ene pakken være splitterter
Salt kjøtt, f.eks lettsaltet sideflesk, bacon, svineknoke og/eller wienerpølser
2 1/2 -3 liter vann/kraft
2 buljongterninger eller fond (kjøtt- eller grønnsaksbuljong)
1 stor løk
1-2 gulrøtter
3-4 ts timian

  • Legg ertene i vann over natten
  • Kok opp vann og ha i buljongterningene
  • Tilsett finhakket gulrot og løk
  • Skyll ertene og ha de i vannet
  • Legg hele kjøttstykket i kjelen
  • La ertesuppen småkoke i et par timer
  • Fjern skall som legger seg på toppen med en hulløse
  • Ta opp kjøttet og skjær det i terninger og ha det tilbake i kjelen (jeg fjerner en del av fettet)
  • Tilsett timian, salt og pepper og juster etter smak
  • La ertesuppen småkoke i ytterligere en times tid og tilsett pølsebiter mot slutten

Serveres med flatbrød eller annet brød og godt smør

Supper er flytende energi og denne er også en fryd for øyet med sin vakre vårlige farge. Servér suppen med masse groft brød og godt smør, så har du en perfekt middag

Grønn ertesuppe med ricotta

Hjemmelaget tomatsuppe

Hjemmelaget tomatsuppe

Fransk gratinert løksuppe

Fransk gratinert løksuppe

Transelate »