Om du skal lage høsttakkefest á la thanksgiving, eller skal ha kalkun til selskap eller på nyttårsaften så er det viktig å ha det rette tilbehøret. Her finner du oppskrift på både kalkunen, stuffingen/fyllet, tranebærsaus og fløtesaus. Og tips til poteter. Av kalkunrestene lager du en skikkelig god kalkunpai

Stuffing:
200 gr champignon
4 stilker stangselleri
1 eple
2 løk
1 ss smør
2 ts tørket salvie
2 ts tørket timian
150 gr bacon
4 skiver loff/lyst brød
Salt og pepper
2 dl kyllingfond/kraft/buljong

  • Kutt ingrediensene i små biter
  • Surr selleri, eple, løk og sopp i smør
  • Tilsett de tørkede urtene
  • Stek bacon i en stekepanne
  • Bland sammen grønnsaker, bacon og brød, og krydre med salt og pepper. Tilsett kyllingkraft

Kalkunen
1 kalkun på ca 4-5 kg
3 ss smør
1 gulrot
1 løk
2-3 dl vann
1 sitron
1 1⁄2 ts salt
1 1⁄2 ts pepper

  • Ta ut innmatposen av kalkunen
  • Bind opp kalkunen med hyssing så ikke vinger og lår spriker
  • Fyll kalkunen med stuffingen
  • Gni kalkunen inn med sitron og pensle med smeltet smør som er blandet med salt og pepper
  • Skjær løk og gulrot, og evt andre rotgrønnsaker og legg de sammen med vann i bunnen av langpannen
  • Stek kalkunen en halv time pr. kg. kjøtt, ved 170 °C
  • Beregn en halv time ekstra for fylt kalkun. Øs jevnlig over stekesjy og tilsett mer vann dersom den fordamper
  • Kalkunen er ferdig når kjøttsaften er klar, ved 70 grader
  • La kalkunen hvile i 30 min. før servering

For å sjekke om kalkunen er ferdig kan du stikke en spiss kniv inn ved lårfestet. Hvis kjøttsaften som siver ut er klar, er kalkunen ferdig stekt. Er den rosa, trenger kalkunen litt lenger steketid

Saus
Innmaten fra kalkunen
1 løk
1 l kyllingkraft
3 ss smør
3 ss hvetemel
1-2 dl fløte

  • Hakk en løk og surr den i smør i en stor kjele sammen med innmaten
  • Tilsett 1 liter vann og 1 hønsebuljongterning/fond - la dette småkoke i minst 1 time - skum av underveis
  • Når kalkunen er ferdig tar du og koker ut langpannen med 2-3 dl av kraften - hell så alt innholdet i langpannen tilbake i kjelen med resten av kraften og la det koke i ytterligere noen minutter. Sil kraften gjennom en sikt og mos så mye som mulig av grønnsakene gjennom sikten
  • Brun smør og mel, spe på med kraft til ønsket konsistens og tilsett litt fløte.

Tranebærsaus
350 gr tranebær
150-200 gr sukker
2,5 dl vann
1 appelsin (skallet)

  • Kok opp vann og sukker
  • Tilsett tranebær. La det småkoke i 6-8 minutter, eller til bærene begynner å sprekke
  • Ha i revet appelsinskall og sett kjelen til side

Får du ikke tak i tranebær, lag sausen av tyttebær, eller servèr tyttebærsyltetøy ved siden av

Servèr kalkunen med favorittpotetene dine som for eksempel hasselback, potetmos, eller potetfondant

Antall porsjoner8-10 personer

Tilberedningstid

45 minutter

Totaltid3+ minutter

Quiche. Kyllingpai er den perfekte restematretten, men også super når du får besøk. Kalkunkjøtt egner seg selvsagt like godt. En god salat ved siden av gjør susen

Kalkunpai

Hva med spennende bakt potet i skiver eller Hasselbackpoteter. Her har vi det perfekte tilbehøret til alt mulig. Dette er det enkle utgangspunktet, men her kan du variere med ost, krydder, kjøtt, bacon og grønnsaker. Og da vil jeg tro at vi har en potetfavoritt på gang.

Hasselback poteter

Hjemmelaget potetmos eller potetstappe er kjempegodt. Har du først laget denne vil du sannsynligvis aldri kjøpe posevarianten igjen.

Gratinert potetmos

Potetfondant passer til all type kjøtt

Potetfondant

Annapoteter eller pommes anna

Annapoteter - Pommes Anna