Galette er en fransk rustikk pai eller terte hvor fyllet kan være både søtt, med frukt og bær, eller man kan lage den som en middagspai med grønnsaker og/eller kjøtt. Denne har fyll av fersken, blåbær og moreller, men ta det du har i hagen, finner i skogen eller kjøper i butikken.

300 gr hvetemel
200 gr smør (kaldt)
1/2 dl kaldt vann
1/2 ts bakepulver
1 ss sukker
1 sitron (skallet)
1/2 ts salt
1 egg (til pensling - kan sløyfes)

Fyll
Fersken, blåbær, moreller
1-2 ss melis/sukker

  • Elt sammen hvetemel, sukker og bakepulver og tilsett kaldt smør i små terninger

  • Tilsett kaldt vann, salt og halvparten av sitronskallet

  • Kna videre (eller benytt en mikser) til alt er godt blandet (smøret kan godt være litt småklumpete for det gjør deigen litt sprøere)

  • Sett deigen kaldt i minst en halvtime

  • Vask og rens frukt og bær. Fjern steinene og del morellene i to og fersken i små båter

  • Kjevle ut deigen på stekeplaten dekt med bakepapir. Den skal bli ca 30 cm i diameter

  • Fordel frukt og bær på deigen, men la det gjenstå en kant på 3-4 cm

  • Strø melis eller sukker over sammen med resten av sitronskallet

  • Brett kantene inn over fyllet og pensle med egg

  • Stek galetten på 180 grader i 30-40 minutter til deigen er gylden og sprø

 

Server som den er eller med vaniljeis, vaniljesaus eller vaniljekesam. 
Du kan også ha et lag med godt syltetøy i bunnen før du legger på fyllet

Antall porsjoner6-8 biter

Tilberedningstid

15 minutter

Totaltid45 minutter

Smuldrepai med epler. Eplekake, eplepai, smuldrepai eller er det crublecake? Uansett er denne kaken superenkel, superrask og supergod. Løp og bak!

Smuldrepai med epler

Jeg tør påstå at smuldrepai er verdens enkleste og raskeste kake. Om sommeren benytter jeg sesongens syrlig rabarbra som får perfekt følge av noen jordbær

Smuldrepai med rabarbra

Man kan diskutere hvilken gulrotkake som er best, men jeg stemmer på denne. Saftig, mørk og uimotståelig gulrotkake med ostekrem. Det blir suksess, det.

Gulrotkake med ostekrem

Transelate »