Lekker, kremet jordskkoksuppe med masse godsaker er en skikkelig høst- og vintersuppe. Jordskokk er en gammel, norsk knoll som kan brukes på mange måter. Den ble i sin tid vraket til fordel for poteten, men vi bør nyte den herlige smaken, som her i en klassisk suppe
500 gr jordskokk
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
1/2 purre
2 ss smør/olje
4 dl kyllingkraft
2 dl melk
2 dl kremfløte
1 dl hvitvin (kan sløyfes)
1 ss sitronsaft
Salt og pepper
100 gr spekeskinke, bacon, chorizo, pepperoni, panchetta
Hakk løk og purre, skrell jordskokkene og del de i biter, finhakk hvitløk
Fres løk i smør eller olje i 2-3 minutter til løken er blank og myk.
Tilsett purre, finhakket hvitløk og jordskokker og la det steke med i 2-3 minutter
Tilsett hvitvinen og la det koke inn til halvparten. Ha så i kraft, melk, fløte
La det koke til jordskokkene er møre, 15-20 minutter
Kjør suppen med en stavmikser eller i en foodprosessor til en jevn suppe
Smak til med sitronsaft, salt og pepper
La suppen småputre mens du lager tilbehør, som sprøstekt spekeskinke, pepperoni, bacon og panchetta.
Server med godt brød
Får du ikke tak i jordskokker, kan du bruke potet, selleri- og/eller persillerot. Husk Brødkrutonger og hakket persille