Lammeskankene blir fantastisk gode når de får stå å godgjøre seg lenge og vel i ovnen sammen med ingredienser som setter masse prikker over i'ene. Her er lammeskank braissert i rødvin og med masse urter, men prøv også denne oppskriften med øl i stedet for rødvin.

4 lammeskanker
2 gulrøtter
1 løk
4-5 fedd hvitløk
1 tomat
1/2 sellerirot
1 laurbærblad
2 dl rødvin
1 dl vann eller kraft

Kryddermiks;
Hvis du har en morter så bland ingrediensene i denne, hvis ikke så går det også i en liten blender.
1 liten kvast rosmarin
2 ts salt
2 ts pepper
2 ts korianderfrø
1 ts fennikelfrø
2 ts chiliflakes
2 ts oregano
3 fedd hvitløk

Potet- og sellerimos
5 poteter
1/2 sellerirot
3 ss smør
1-2 dl melk
Salt og pepper

  • Pass på at kjøttet har romstemperatur - gni kjøttet inn med kryddermiksen

  • Varm smør eller olje i en stor ildfast gryte og brun skankene slik at de får stekeskorpe rundt hele

  • Hakk løk og hvitløken og la det steke med de siste 2-3 minuttene

  • Tilsett rødvin og vann og rør godt fra bunnen før du har i gulrot, tomater i terninger og laurbærblad

  • Sett gryten i ovnen på 120 grader og la skankene langtidssteke i 3-4 timer

     

  • Skrell og kok poteter og sellerirot til det er mørt - ca 30 minutter

  • Hell av vannet og knus med en moser til ønsket konsistens

  • Tilsett smør og la det smeltet før du rører det inn i mosen - spe på med melk til ønsket konsistens

  • Smak til med salt og pepper

    Du kan også lage i stand gryten flere timer før den skal serveres. Når skankene er ferdige kan du redusere varmen til ca 70 grader - da kan gryten stå i flere timer og skankene blir bare enda bedre.
    Hvis du vil gratinerer potetmosen så ha den ferdige mosen i en ildfast form og sett den i ovnen under grillelementet til den får litt farge på toppen.
    Som et alternativ kan du og braissere lammeskanker i øl i stedet for rødvin.

Antall porsjoner 4 personer

Tilberedningstid

Ca 4 timer

Dette er skikkelig festmiddag og oppskriften passer like godt til lam som til okse og svinekjøtt, både stek og fileter. Lokket av urter og krydder setter prikken over i-en og gir en fantastisk smaksopplevelse. Rødvinssaus og gode poteter er en selvfølge. Jeg foretrekker pommes Anna og glaserte gulrøtter ved siden av urtestekt lam.

Urtestekt lam

Lammestek med klassisk tilbehør. En saftig lammestek eller et lammelår er og bli gourmetmat og vi nordmenn som kan skryte av å ha verdens beste lammekjøtt.

lammestek lammelår

Det er gøy å eksprementere med ulike smakskombinasjoner på vårt fantastiske lammekjøtt og nå er det de indiske krydderne som skal få sette sitt preg på kotelettene. Lammekoteletter tandoori og en coleslaw med rødkål og vinaigrette er en spennende vri som virkelig er verd å prøve.

Lammekoteletter Tandoori

Ukemeny uke 39. Chimichurri er en fargerik saus opprinnelig fra Argentina og passer til det meste av kjøtt. og den kan også benyttes som marinade. Chimichurri? Ja det er den nye sausen eller dressingen så lær deg navnet for den er ikke vare nydelig, den passer også til mye forskjellig.

Lammekoteletter med chimichurri