Tradisjonen tro er det tid for lam i de norske hjem. En saftig herlig lammestek eller et helt lammelår er og bli gourmetmat for oss nordmenn som kan skryte av å ha verdens beste lammekjøtt. Så da er det bare å kose seg glugg!

2-3 kg lammestek/lammelår
Rotgrønnsaker etter ønske
2 nett sjalottløk
1 hel hvitløk
Frisk rosmarin
Salt og pepper
5 dl rødvin 
Poteter
Ost
1/2 l fløte (til fløtegratinerte poteter)

Lammestek

  • Ta frem kjøttet en stund før det skal stekes slik at det får romtemperatur
  • Gni kjøttet godt med salt og pepper. Lag små lommer i fettet og stikk hvitløksfedd delt på langs og frisk rosmarin inn i lommene 
  • Forvarm ovnen til 125 grader
  • Skjær sellerirot, persillerot og gulrøtter i terninger. Ha disse sammen med hele sjalottløk i en langpanne og tilsett 1/2 l vann
  • Legg i låret og stikk inn steketermometer på den tykkeste delen. Pass på at det ikke kommer nær beinet
  • Stek på 125 grader i 2 - 3 timer til termometeret viser 70 grader for rosa eller 76 grader for gjennomstekt.
  • La steken hvile i 20 min før den skjæres opp

Fløtegratinerte poteter

  • Skrell og kok potetene i ca ti minutter
  • Avkjøl litt og skjær dem i tynne skiver - legg de i en smurt ildfast form
  • Krydre med salt og pepper og tilsett fløte til det så vidt dekker
  • Stek i ovn på 200°C i ca 10 minutter. Topp potetene med raspet ost og stek videre i ytterligere ti minutter til osten er gyllen

Hasselback poteter

  • Skrell poteter og velg gjerne de som har en litt oval fasong
  • Skjær av en tynn skive i bunnen så de står støtt i formen
  • Skjær så potetene i tynne skiver, men ikke helt igjennom. De skal henge sammen i bunnen
  • Pensle potetene med smeltet smør og krydre med salt og pepper
  • Stekes på 200 grader i ca 45 minutter til de er møre
  • Strø over raspet ost de siste 20 minuttene

Rødvinssaus

5 sjalottløk
5 dl rødvin
8-10 dl kraft
1 ss soyasaus
1 ss brunt sukker, balsamico eller ripsgele
20 g smør

  • Sil kraften fra steika og tilsett evt vann med en god fond for å oppnå 8-10 dl
  • Fres finhakket sjalottløk i litt olje eller smør
  • Tilsett rødvin og la det koke ned til ca halvparten
  • Spe på med kraften og smak til med salt og pepper - la dette småkoke i 10 minutter
  • Smak til med soyasaus og evt noe sødme i form av brunt sukker, ripsgele eller balsamico
  • Mot slutten tilsettes smør som bidrar til at sausen blir blank og lekker
  • La sausen putre i noen minutter før servering
Lam

Lammeskank

Transelate »