Tradisjonen tro er det tid for lam i de norske hjem. En saftig herlig lammestek eller et helt lammelår er og bli gourmetmat for oss nordmenn som kan skryte av å ha verdens beste lammekjøtt. Så da er det bare å kose seg glugg!

Lammestek/lammelår
Rotgrønnsaker etter ønske
2 pk charlottløk
1 hel hvitløk
Frisk rosmarin
Salt og pepper
5 dl rødvin 
Poteter
Ost
1/2 l fløte (til fløtegratinerte poteter)

Lammestek

  • Ta frem kjøttet en stund før det skal stekes slik at det får romtemperatur
  • Gni kjøttet godt med salt, pepper, hakket hvitløk og frisk rosmarin
  • Varm stekeovn til 125 oC
  • Ha charlottløk, hele hvitløksfed, gulrøtter, sellerirot og persillerot i langpanne og tilsett 1l vann
  • Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer nær beinet
  • Stek på 125 grader  i 2 - 3 timer til termometeret viser 70 grader for rosa eller 76 grader for gjennomstekt.
  • La steken hvile i 20 min før den skjæres opp, innpakket i aluminiumsfolie.

Fløtegratinerte poteter

  • Skrell poteter og skjær de i tynne skiver.
  • Legg potetene i en smurt ildfast form.
  • Krydre med salt og pepper og ha i fløte så det så vidt dekker
  • Stek i ovn på 200°C
  • Strø over ost etter 20 minutters steketid.
  • Stek videre i ca 25 minutter til potetene er møre og osten har fin gyllen farge

Hasselback poteter

  • Skrell poteter og velg gjerne de som har en litt oval fasong
  • Skjær av en liten skive i bunnen så de står støtt i formen
  • Skjær så potetene i tynne skiver, men ikke helt igjennom. De skal henge sammen i bunnen
  • Pensle potetene med smeltet smør og krydre med salt og pepper
  • Stekes på 200 grader i ca 45 minutter til de er møre
  • Strø over raspet ost de siste 20 minuttene

Rødvinssaus

  • 8-10 dl stekekraft
  • 5 sjalottløk
  • 20 g smør
  • 5 dl rødvin
  • 1-2 ss soyasaus
  • 1 ss brunt sukker, balsmico eller ripsgele
  • Sil stekekraften og tilsett evt vann med en god fond for å oppnå 8 dl
  • Fres finhakket sjalottløk i litt olje eller smør
  • Tilsett rødvin og la det koke ned til ca halvparten
  • Spe på med kjøttkraften og smak til med salt og pepper
  • La dette småkoke i 10 minutter
  • Smak til med soyasaus og evt noe sødme i form av brunt sukker, ripsgele eller balsamocoeddik
  • Dersom du ønsker en noe tykkere saus lager du en jevning av kalt vann og hvetemel eller maisenna og tilsetter dette i en tynn stråle samtidig som du rører.
  • Mot slutten tilsettes smør som bidrar til at sausen blir blank og lekker
  • La sausen putre i noen minutter før servering
Lam

Lammeskank

Transelate »