Tradisjonen tro er det tid for lam i de norske hjem. En rosastekt lammestek med rotgrønnsaker, gode poteter og rødvinssaus, eller et helt lammelår, er og bli gourmetmat for oss nordmenn. Vi kan skryte av å ha verdens beste lammekjøtt, så da det bare å kose seg glugg! Lammestek med klassisk tilbehør som ovnsbakte rotgrønnsaker, gode poteter og nydelig saus.
Lammestek med klassisk tilbehør
Antall porsjoner: 8-10
Tilberedningstid:
Nutrition facts:
1200 calories
120 fat
INGREDIENSER
2-3 kg lammestek/lammelår
Rotgrønnsaker etter ønske
2 nett sjalottløk
1 hel hvitløk
Frisk rosmarin
Salt og pepper
5 dl rødvin
Poteter
Ost
1/2 l fløte (til fløtegratinerte poteter)
FREMGANGSMÅTE
Lammestek
- Ta frem kjøttet en stund før det skal stekes slik at det får romtemperatur
- Gni kjøttet godt med salt og pepper. Lag små lommer i fettet og stikk hvitløksfedd delt på langs og frisk rosmarin inn i lommene
- Forvarm ovnen til 125 grader
- Skjær sellerirot, persillerot og gulrøtter i terninger. Ha disse sammen med hele sjalottløk i en langpanne og tilsett 1/2 l vann
- Legg i låret og stikk inn steketermometer på den tykkeste delen. Pass på at det ikke kommer nær beinet
- Stek på 125 grader i 2 - 3 timer til termometeret viser 70 grader for rosa eller 76 grader for gjennomstekt.
- La steken hvile i 20 min før den skjæres opp
Fløtegratinerte poteter
- Skrell og kok potetene i ca ti minutter
- Avkjøl litt og skjær dem i tynne skiver - legg de i en smurt ildfast form
- Krydre med salt og pepper og tilsett fløte til det så vidt dekker
- Stek i ovn på 200°C i ca 10 minutter. Topp potetene med raspet ost og stek videre i ytterligere ti minutter til osten er gyllen
Hasselback poteter
- Skrell poteter og velg gjerne de som har en litt oval fasong
- Skjær av en tynn skive i bunnen så de står støtt i formen
- Skjær så potetene i tynne skiver, men ikke helt igjennom. De skal henge sammen i bunnen
- Pensle potetene med smeltet smør og krydre med salt og pepper
- Stekes på 200 grader i ca 45 minutter til de er møre
- Strø over raspet ost de siste 20 minuttene
5 sjalottløk
5 dl rødvin
8-10 dl kraft
1 ss soyasaus
1 ss brunt sukker, balsamico eller ripsgele
20 g smør
- Sil kraften fra steika og tilsett evt vann med en god fond for å oppnå 8-10 dl
- Fres finhakket sjalottløk i litt olje eller smør
- Tilsett rødvin og la det koke ned til ca halvparten
- Spe på med kraften og smak til med salt og pepper - la dette småkoke i 10 minutter
- Smak til med soyasaus og evt noe sødme i form av brunt sukker, ripsgele eller balsamico
- Mot slutten tilsettes smør som bidrar til at sausen blir blank og lekker
- La sausen putre i noen minutter før servering