Mat til romjulsselskapet og nyttårsaften

Når vi har fått i oss nok ribbe, pinnekjøtt og medister er det godt med helt andre smaker.
Her har jeg et utvalg av gode middagsretter som passer til romjulsselskapet eller nyttårsmiddagen. Velger du tapas til nyttårsfesten finner du mange gode oppskrifter her

Torsk med en touch
Hvit fisk og chorizo = sant. Torsk, kveite, breiflabb eller styggen selv, steinbit. Sammen med en spennende paprikasaus gir dette fine rene smaker

Torsk med chorizo og paprikasaus Hvit fisk og chorizo = sant. Torsk, kveite, breiflabb eller styggen selv, steinbit. Og paprikasaus da...! Veldig digg til.

Laks bakt i butterdeig
Skal du servere laks til fest er dette retten du bør prøve. Her tar vi laksemiddagen til et ehlt nytt nivå. Butterdeigen bidrar med sprøhet og laksen blir bakt perfekt. 

Med denne går du for gull. Laks i butterdeig eller innbakt laks. Dette er en superlekker rett som smaker fantastisk, ser flott ut og vil slå an når du skal ha gjester.

Gratinert Hummer
Lobster Thermidor/gratinert hummer er imponerende festmat og en matopplevelse utover det vanlige. Med disse går du for gull!

Gratinert hummer eller Lobster Thermidor er en fantastisk delikatesse. Fersk hummer er ofte dyrt så bruk evt frossen, men også kongekrabbe fungerer utmerket

Nyttårskalkun
Den ultimate nyttårsmiddagen er for mange kalkun, og det er som alltid tilbehøret som gjør den store forskjellen. Av restene blir det kalkunpai

Fylt kalkun med tilbehør - Om du skal lage høsttakkefest á la thanksgiving eller, skal ha kalkun til selskap eller nyttårsaften så er det viktig å ha det rette tilbehøret. Her finner du oppskrift på både kalkunen, stuffingen/fyllet, tranebærsaus og fløtesaus. Og tips til poteter. Av kalkunrestene lager du en skikkelig god kalkunpai

And med fantastisk tilbehør
Nydelig gourmetmat som faktisk ikke så vanskelig å lage. Fråtse i de beste rotgrønnsakene, gode poteter og herlig løkmarmelade. Suksess!

Andebryst, rotgrønnsaker og rødløkmarmelade Dette er et ordentlig festmåltid, men det er faktisk ikke så vanskelig å lage.

Paella - Spansk festmat
Med paella er det duket for fiesta. Spanias nasjonalrett er ikke bare et fargerikt skue, den smaker også helt fantastisk og er dermed et perfekt festmåltid.

Paella

Forslag til forretter

Kamskjell med safranvinaigrette
Kamskjell er aller best med spennende tilbehør. Denne forretten er enkel å tilberede, ser superlekker ut og en sikker vinner
Kamskjell med safranvinagriette. Kamskjell er aller best med spennende tilbehør. Denne retten er enkel å tilberede, ser superlekker ut og en sikker vinner

Fiken med spekeskinke og urtedressing
Fersk fiken er en delikatesse som ikke er så mye brukt i Norge. Den harmonerer perfekt sammen med spekeskinke når det litt søte møter det salte. 
Fiken med spekeskinke og urtedressing - Fiken med spekeskinke og urtedressing Vi er kanskje ikke så vant med ferske fiken i Norge, men dette må prøves. Dette er en helt fantastisk forrett, eller tilskudd på koldt- eller tapasbordet

Consommé av sopp og løk
En lekker festsuppe full av smak. Consommé er en klar kjøttkraft og denne er laget på sopp og løk. Serveres med godt tilbehør

En fantastisk varmende og lekker suppe full av smak. Consommé er i utgangspunktet en klar kjøttkraft, men denne er laget på sopp og løk -med herlig tilbehør

Grillet chevre, rødbeter og balsamicodressing
Den mest populære forretten på kokkelering er denne lekkerbisken. Også denne lages på relativt kort tid og suksessfaktoren ligger i et herlige smaksbilde

Grillet chevre, bakte rødbeter og valnøtter i balsamicodressing

Laksetartar
Det enkleste av det enkle må være denne retten som samtidig er rålekker og som smaker fortreffelig. Du lager retten på et kvarter. Kan det bli bedre?

Røkelakstartar eller ørret er en lekker forrett som smaker fortreffelig og som du lager på kun ti minutter. Benytt røkelaks, varmrøkt laks eller Salma

Bruschetta med krepsehaler
Sprø bruschetta med krepsehaler er en nydelig forrett. Du lager de på 15-20 minutter som også er en stor fordel når man skal ha middagsgjester. 

Sprø bruschetta med krepsehaler er en fin starter eller forrett. Du lager de på 15-20 minutter som også er en stor fordel når man skal ha middagsgjester. Atter en gang er jeg inspirert av det danske kjøkkenet og funnet oppskriften der.

Potetene som gjør hele forskjellen

Hasselbackpoteter
Hva med spennende ovnsbakt potet til festmiddagen? Disse lekre potetene passer uansett hva du velger som hovedrett. 

Hva med spennende bakt potet i skiver eller Hasselbackpoteter. Her har vi det perfekte tilbehøret til alt mulig. Dette er det enkle utgangspunktet, men her kan du variere med ost, krydder, kjøtt, bacon og grønnsaker. Og da vil jeg tro at vi har en potetfavoritt på gang.

Potetfondant
Til fest er det fint med poteter som både ser lekre ut og smaker herlig. Potetfondant er perfekt til både kalkun, and og annet kjøtt. 

Potetfondant passer til all type kjøtt

Karamelliserte poteter
Danskene lager disse til festmaten sin som and, kalkun og annet kjøtt. En tradisjon som vi absolutt bør adoptere.

Det er tilbehøret som teller, også når det kommer til julemiddagen. Velger du klassisk rødkål og kokte poteter, eller tør du utfordre julemiddagen med noe nytt. Karamelliserte potetene er dansk tradisjon som vi absolutt bør adoptere og vel verd å prøve.

Det søte til slutt

Panna cotta
En fløyelsmyk vaniljepudding til dessert slår ikke feil. Dette er en tradisjonell oppskrift som serveres med nydelig saus av syrlige bær

Panna cotta er en fantastisk fløyelsmyk vaniljepudding fra Italia. Dette er en tradisjonell oppskrift hvor jeg har en nydelig saus av syrlige bær til.

Bakte pærer med pistasjnøtter
En lettlaget dessert med karmelliserte pærer og frisk creme fraiche toppet med hakkede pistasjnøtter. Så enkelt, og så fantastisk godt.

Bakte pærer med pistasjnøtter er den type dessert som jeg elsker. Den er veldig lett å lage og den er fremhever sesongen vi er i nå. Bakte pærer generelt er nydelig og det er toppen når desserten lages så raskt og greit som her. Pærene stekes rett og slett med litt smør og sukker som blir til en karamell, og deretter topper vi de med frisk creme fraiche og hakkede pistasjnøtter. Så enkelt, og så godt.

Tiramisu
La dolce vita - ekte italiensk nytelse og svaret på det søte liv. Italias nasjonalkake er en smaksbombe, kremet og syndig god

Tiramisu er ekte italiensk nytelse og svar på det søte liv. La dolce vita. Italias nasjonalkake er en smaksbombe, kremet og syndig god