Jeg har sansen for helgemiddager hvor kjøttet står i ovnen og kjøkkenet fylles av deilig duft. En ovnsstekt hel kylling er en sånn type rett og med godt tilbehør kan hele familien samles rundt bordet til et deilig måltid.
Jeg har sansen for helgemiddager hvor kjøttet står i ovnen og kjøkkenet fylles av deilig duft. En ovnsstekt hel kylling er en sånn type rett og med godt tilbehør kan hele familien samles rundt bordet til et deilig måltid.
1 1/2 kg hel kylling (gjerne økologisk)
2 løk
2 gulrøtter
1 tomat
2 stilker stangselleri
4-5 fedd hvitløk
1 sitron
1 bunt timian, rosmarin, salvie eller en miks av disse (bruk tørket krydder dersom du ikke har ferske)
Olivenolje
Havsalt og pepper
Kyllingen skal ha romstemperatur, så ta den ut av kjøleskapet ca en halv time før du skal lage maten
Sett ovnen på 240 grader
Skyll grønnsakene og del de i jevnt store biter. Hvitløken kan være hele fedd
Ha alle grønnsaken i en ildfast form og tilsett et par ss olivenolje
Gni kyllingen inn med olivenolje samt salt og pepper
Stikk hull i sitronskallet jevnt over hele med en spiss kniv eller gaffel. Legg sitron og urter i buken på kyllingen og legg kyllingen i formen med grønnsakene
Sett formen i ovnen og senk varmen til 200 grader og stek kyllingen i ca 1 time og 20 minutter
Når kyllingen steker kan du lage tilbehøret. Potetmos, rotgrønnsaker eller det du selv synes er godt. Flere forslag ser du i høyrekolonnen
Ta ut formen og legg kyllingen til side for å hvile i ca 15 minutter.
Hell 4 dl vann i formen med grønnsakene og la dette småkoke på en kokeplate eller sett det tilbake i ovnen i ca 10 minutter
Sil så av kraften i et dørslag og server dette ved siden av kyllingen
Dersom det er rester igjen etter middagen så er det supert å lage en smakfull pai dagen etter