Jeg har sansen for helgmiddager hvor kjøttet står i ovnen og kjøkkenet fylles av deilig duft. En helstekt kylling er en sånn type rett og med godt tilbehør kan hele familien samles rundt bordet til et deilig måltid. 

1 1/2 kg hel kylling (gjerne økologisk)
2 løk
2 gulrøtter
1 tomat
2 stilker stangselleri
4-5 fedd hvitløk
1 sitron
1 bunt timian, rosmarin, salvie eller en miks av disse (bruk tørket krydder dersom du ikke har ferske)
Olivenolje
Havsalt og pepper

  • Kyllingen skal ha romstemperatur så ta den ut av kjøleskapet ca en halv time før du skal lage maten

  • Sett ovnen på 240 grader

  • Skyll grønnsakene og del de i jevnt store biter. Hvitløken kan være hele fedd 

  • Ha alle grønnsaken i en ildfast form og tilsett et par ss olivenolje

  • Gni kyllingen inn med olivenolje samt salt og pepper

  • Stikk hull i sitronskallet jevnt over hele med en spiss kniv eller gaffel. Legg sitron og urter i buken på kyllingen og legg kyllingen i formen med grønnsakene

  • Sett formen i ovnen og senk varmen til 200 grader og stek kyllingen i 1 time og 20 minutter

  • Når kyllingen steker kan du lage tilbehøret. Potetmos, rotgrønnsaker eller det du selv synes er godt. Flere forslag ser du her i høyrekolonnen

  • Ta ut formen og legg kyllingen til side for å hvile i ca 15 minutter.

  • Hell 4 dl vann i formen med grønnsakene og la dette småkoke på en kokeplate eller sett det tilbake i ovnen i ca 10 minutter

  • Sil så av kraften i et dørslag og server dette ved siden av kyllingen

Dersom det er rester igjen etter middagen så er det supert å lage en smakfull pai dagen etter

Antall porsjoner 4-6 personer

Tilberedningstid

30 minutter

Totaltid1 time 30 minutter

Annapoteter eller pommes anna

Annapoteter - Pommes Anna

Potetfondant passer til all type kjøtt

Potetfondant

Ikke den tradisjonelle potetsalaten vi er vant til med rømme eller creme fraishe, men aiaiai dette er godt. Herlig tilbehør til det meste og spesielt til all sommermat.

Italiensk potetsalat

Hva med spennende bakt potet i skiver eller Hasselbackpoteter. Her har vi det perfekte tilbehøret til alt mulig. Dette er det enkle utgangspunktet, men her kan du variere med ost, krydder, kjøtt, bacon og grønnsaker. Og da vil jeg tro at vi har en potetfavoritt på gang.

Hasselback poteter