Å lage en god risotto er enkelt. Det krever bare litt tid og kjærlighet. Den skal være kremet og fyldig. Risottoen finnes i mange varianter og vi begynner med sopprisotto som er nydelig i seg selv, men som også passer perfekt til kylling eller svinekjøtt.

2-3 personer

2 ss olivenolje
2 sjalottløk
2 dl gr risottoris
200 gr sopp - for eksempel steinsopp, sjampinjong eller portobello 
2 dl hvitvin
5-6 dl varm kyllingbuljong (mer dersom du ikke har vin)
40 gr revet parmesan
15 gr smør (ca 1 ss)
Salt og pepper

  • Finhakk sjalottløken og fres den i oljen på middels varme i et par minutter
  • Tilsett risen og la det surre under omrøring i et ett minutter
  • Tilsett hvitvin og la den koke nesten helt inn - spe på med med kraften, litt etter litt. Tilsett mer når kraften er nesten absorbert. Rør jevnlig
  • Samtidig, rens soppen og skjær den i biter - stek på middels til høy varme til den får en fin gyllen farge - krydre med salt og pepper
  • Når risottoen nærmer seg ferdig tilsettes smør, sopp og raspet parmesan - bland godt sammen og smak til med salt og pepper
  • Server risottoen som den er eller sammen med kylling, sprøstekt chorizo eller annet kjøtt

Risottoen skal ha fyldig konsistens og ikke være for fast, mer som en grøt, og risen skal ha litt tyggemotstand, al dente.

Lag byggotto - et sunnere alternativ til risotto

Byggotto