Hjem » Risotto

Risotto

av Irén Udnæs

Det er få retter som er så allsidige og lettlaget som risotto. En av hovedgrunnene er nok risottorisens fantastisk evne til å absorbere smaker og aromaer fra god kraft, parmesan og massevis av andre ingredienser. Dette gjør sitt til at den er populær rundt om i hele verden, fra hvermansens kjøkken til de fineste restaurantene. Dersom du ennå ikke har tatt til deg denne herligheten, er dette en sjanse til å oppdage en ny fantastiske kulinarisk verden

Historien
Men hva er opprinnelsen til Italias signaturrett? Historien er naturligvis knyttet til historien om hvordan risen kom til Italia. Det er visstnok motstridende meninger om flere de historiske detaljene, men risen ble i alle fall først introdusert til Italia og Spania av araberne i middelalderen. Klimaet ved Middelhavet var nemlig perfekt for dyrking av kortkornet ris.

Langtidskoking
Populariteten spredte seg i Italia, men det var i hovedsak de velstående som kunne unne seg risen da prisen fortsatt var relativ høy. Når omverdenen derimot oppdaget kvaliteten på det italienske produktet, strømmet pengene inn og tilgangen til risen ble mye mer tilgjengelig.
Men det var i Milano risen møtte sin gastronomiske skjebne. Byen var under spansk styre i nesten to hundre år og langtidskoking dominerte det kulinariske landskapet i regionen, med spesielt den tradisjonelle retten Ossobucco som har vært en favoritt siden tidenes morgen. Prinsippet med langtidskoking ble dermed kombinert med risen og med stor vekt på rike smaker og krydder, spesielt safran som er typisk for Milano-området

På tallerkenen
Risottoen serveres oftest som selvstendig rett, men også som tilbehør til blant annet Ossobucco. Selv nå, så mange år etter, lages risottoen etter opprinnelige oppskrift, hvor ris, kraft, løk, smør, vin, og parmesan er basisen. Ingredienser man varierer med og storfavorittene er kamskjell, hummer, trøfler, sopp, blekksprut, asparges med .

De mest kjente risottoene er:

Andre favoritter