Dette er en festmiddag med skrei som jeg fikk utfordringen å lage fra Godfisk. Og gjett om jeg ble glad for oppgaven, for dette er virkelig et fantastisk måltid hvor smakene harmonerer perfekt. Anbefales på det varmeste!

Fisken
400 g skreifilet
1 ss salt
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
2 kvister timian
2 ss smør

Potetmos
300 gr poteter
2ss smør
2 dl melk/matfløte
Salt og pepper

Appelsinsaus
1 appelsin
4 ss smør
1 ss olivenolje
Salt og pepper

Salat
1 appelsin
1 fenikkel
1 rødløk
1 ss olivenolje

Tilbehør
1 gulrot
1 rødbete
4 dl solsikkeolje
Salt og pepper

Potetmos

  • Skrell potet og kok dem møre i 20-30 minutter. Hell av kokevannet, og mos potetene med en potetmoser eller en gaffel
  • Tilsett smør og melk/matfløte, og mos til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper

Tilbehør

  • Skjær gulrot og rødbeter i papirtynne skiver, og legg i en bolle med iskaldt vann. Bruk gjerne en mandolin hvis du har
  • Ha solsikkeolje i en kasserolle og varm opp til ca. 180 °C
  • Tørk godt av grønnsakene med et tørkepapir og friter i gryten i puljer til de er sprø og gylne Pass på steketiden, særlig på rødbetene. Bruk en hullsleiv og løft dem over på et tørkepapir så fettet får renne av seg. Krydre med salt og pepper

Salat

  • Skrell appelsin og del i båter
  • Finsnitt fennikel og rødløk. Bruk gjerne en mandolin hvis du har. Vend appelsinbåter, fennikel og rødløk i olivenolje, og smak til med salt og pepper

Fisken

  • Dryss salt over fisken og la den ligge i 10 minutter. Skyll av saltet og tørk godt med tørkepapir, og skjær fileten i porsjonsstykker
  • Knus hvitløksfedd lett med flatsiden av en kjøkkenkniv. Varm olivenolje i en stekepanne, ha i hvitløk og timian, og stek skreien på middels varme med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt, ca. 4 minutter
  • Snu skreien, tilsett smør og trekk stekepannen av varmen. La skreien trekke til den akkurat er gjennomstekt i 4-5 minutter. Ta skreien ut av stekepannen, legg til side og hold den varm

Appelsinsaus

  • Press saften av appelsinen og ha den i stekepannen du stekte fisken i. Kok appelsinsaft til mengden er halvert
  • Sil over i en liten kasserolle og rør inn kaldt smør i terninger. Smak til med salt.
  • Hold sausen varm, men den skal ikke kokes

Fileter gjerne appelsinen ved bruk av en skarp kniv. Skjær først vekk skallet slik at det ikke er noe hvitt igjen, og skjær deretter ut båter mellom hinnene på appelsinen.

Antall porsjoner2 personer

Tilberedningstid

60 minutter

Bakt torsk med tomat, spinat og kapers. Her er en spennende rett og et supert bidrag til fiskerepertoaret. Du lager den i en fei og som smaker kjempegodt

Bakt torsk med tomat, spinat og kapers

Ovnsstekt torsk med kikerter, tomat og feta - Lekker og smaksrik fiskemiddag. For ekstra piff, topp retten med stek chorizo eller parmaskine, eller bacon

Ovnsbakt torsk med kikerter

Torsk med chorizo og paprikasaus Hvit fisk og chorizo = sant. Torsk, kveite, breiflabb eller styggen selv, steinbit. Og paprikasaus da...! Veldig digg til.

Torsk med chorizo og paprikasaus

Torsk med pestogrønnsaker er en lettlaget rett hvor pestoen topper det hele. Her har jeg valgt pesto av ruccula og vi snakker om en skikkelig lekkerbisken

Torsk med pestogrønnsaker